Η ομάδα

Η ομάδα

Η Ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης Κύπρου ΔΙΑΣΩΣΗ-1 είναι μια εθελοντική διασωστική οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2018 με έδρα την Λεμεσό. Μέλη της είναι αφοσιωμένοι εθελοντές έτοιμοι 24/7 να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όταν χρειαστεί.


Η ανάγκη

Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της αποψίλωσης. Οι δραστηριότητες αυτές προκαλούν αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνότερες και καταστροφικότερες. Εντονότερα καιρικά φαινόμενα προκαλούν καταστροφικές πλυμήρες. Οι κρατικές υπηρεσίες κάποιες φορές δεν έχουν επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστροφές.

Έτσι τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται πιο έντονα η ανάγκη για δράση εθελοντικών ομάδων πυροσβεστών/διασωστών.

Μέσα από τον εθελοντισμό, προσφέροντας στην κοινότητα και στην κοινωνία μας δημιουργούμε έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο.

Τα μέλη της ομάδας είναι αφοσιωμένοι εθελοντές έτοιμοι 24/7 να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όταν χρειαστεί.

Η αποστολή

Είμαστε απόλυτα πιστοί και αφοσιωμένοι στο να υπηρετούμε εθελοντικά και να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στην κοινότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, εν καιρώ ειρήνης ή πολέμου, σε όλους τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτωνς γένους, φύλου, ηλικίας, θρησκεύματος, πολιτικών πεποιθήσεων και κοινωνικής θέσης.

Η αποστολή μας περιλαμβάνει παροχή πρώτων βοηθειών, οργάνωση επιχείρησεων έρευνας και διάσωσης, κατάσβεση αγροτικών και δασικών πυρκαγιών, έρευνα για εντοπισμό και διάσωση ελλειπόντων ατόμων και διάσωση απο ερείπια μετά απο σεισμό.


Το όραμα

Να βοηθήσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να χειριστούν μόνοι τους, δημιουργώντας μια πολύ καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη ομάδα εθελοντών διασωστών.


Η οργάνωση

Η λειτουργία της Ομάδας βασίζεται σε δύο πυλώνες: το τμήμα επιχειρήσεων και το τμήμα υποστήριξης. Ο αρχηγός της Ομάδας και ο βοηθός του πλαισιώνονται απο τέσσερις ειδικούς οι οποίοι είναι ο υπεύθυνος ασφάλειας και υγείας, πολιτικός μηχανικός, ψυχολόγος και συντονιστής εκπαίδευσης.

Το τμήμα επιχειρήσεων περιλαμβάνει την ομάδα έρευνας και την ομάδα διάσωσης. Το τμήμα υποστήριξης περιλαμβάνει το ομάδα μέριμνας και την ιατρική ομάδα. Μεγάλη σημασία δίνεται στην εκπαίδευση των εθελοντών.

Ο συντονιστής εκπαίδευσης αξιοποιώντας εκπαιδευτές μέλη της ομάδας αλλά και επισκέπτες εκπαιδευτές μεριμνά για να επιτευχθεί η μέγιστη ετοιμότητα των Διασωστών για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Great importance is given to the training of volunteers. The training coordinator, employing team trainers and visiting trainers, is committed to maximizing operational preparedness for rescue operations.

Με την εγγραφή του ο εθελοντής εγκρίνεται σαν δόκιμο ή τακτικό μέλος αναλόγως των γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών που κατέχει. Τα δόκιμα μέλη θα πρέπει να παρακολουθήσουν τη σχολή βασικής εκπαίδευσης που διαρκεί ένα έτος πριν συμμετάσχουν σε αποστολές που περιέχουν σοβαρούς κινδύνους.

Τα μέλη που θα εγκριθούν ως τακτικά δύνανται να συμμετέχουν άμεσα σε όλες τις αποστολές της Ομάδας.

 

Γίνε μέλος και εσύ της οικογένειας μας!


κάνε εγγραφή εδώ